Cont unic ANAF persoane fizice

Vă informăm că în Monitorul Oficial nr. 1.005/27 noiembrie 2018, a fost aprobat noul cont unic ANAF persoane fizice. Acest cont unic ANAF persoane fizice este reglementat de apariția OPANAF nr. 2.937/23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizicie în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale.

Ordinul prevede că obligațiile fiscale datorate de către contribuabilii persoane fizice pentru veniturile estimate/realizate după data de 01 ianuarie 2018, se vor achita în contul unic de disponibil 55.04 „Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice, în curs de distribuire”.

Ulterior, organul fiscal central competent, va distribui sumele pe fiecare buget sau fond, după caz proporțional cu sumele datorate în conturile:

⇒ 20.A.03.01.51 „Impozit pe venit aferent declarației unice”;

⇒ 22.A.21.03.48 „Contribuții de asigurări sociale aferente declarației unice”;

⇒ 26.A.21.05.49 „Contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente declarației unice”.

Obligațiile fiscale vor fi stinse în următoarea ordine: obligațiile fiscale principale apoi obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor principale.

Observație: în ordin este prevăzut și faptul că datoriile de plată rezultând din venituri realizate până la data de 31 decembrie 2017, se vor achita distinct, în conturile bugetare existente fiecărei surse de venit.

De asemenea, în ordinul 2.936/23 noiembrie 2018 este prezentat nomenclatorul obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de contribuabili persoane fizice:

  • impozit pe venit aferent declarației unice – art. 120_1 și art. 123, alin. (7) din Codul Fiscal;
  • contribuții de asigurări sociale aferente declarației unice – art. 151, alin. (20) din Codul Fiscal;
  • contribuții de asigurări sociale de sănătate aferente declarației unice – art. 174, alin. (20) și art. 182 din Codul Fiscal.

Cum aflu noul cont unic ANAF persoane fizice?

Pentru a putea afla noul cont unic ANAF persoane fizice, avem două posibilități:

1) consultăm lista actualizată privind codurile IBAN valabile de la 01 ianuarie 2014 de pe site-ul ANAF-ului – CLICK AICI

În lista afișată, se va selecta trezoreria de care aparține contribuabilul. Cu ajutorul funcției search (ctrl+F de la tastatură), din formularul pdf afișat în pagina de internet se va căuta șirul de numere 5504. Pe ecran se va afișa contul numit: sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de
distribuire.

2)descărcăm de pe site-ul ANAF din secțiunea programe utile: Ordin de plată/Foi de vărsământ (OPFV 2018), versiunea 1.3.3 publicată în data de 29.11.2018 – descarcă AICI

Această operațiune presupune instalarea în calculator a acestui program oferit de ANAF. În momentul completării OP/FV, se va alege trezoreria de care aparține contribuabilul. Apoi se va alege după caz tipul obligației de achitat. În cazul noului cont unic ANAF persoane fizice denumit sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire

Notă: sperăm că informaţiile furnizate vă vor fi de folos, însă vă recomandăm ca la efectuarea plăților către ANAF să consultați lista actualizată de pe site-ul ANAF, respectiv să aveți actualizat la zi programul OPFV 2018.

Sursa: www.anaf.ro

OPANAF nr. 2.937/23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizicie în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale;

OPANAF nr. 2.936/23 noiembrie 2018 pentru aprobarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de contribuabili persoane fizice;

Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Citește mai mult despre noul cont unic pentru plățile către ANAF și Decizie de impunere ANAF pentru anii 2014-2017. Află care este termenul de plată.


Cont unic ANAF persoane fizice
Cont unic ANAF persoane fizice