Declarația 207: precizări ANAF și alte informații utile
Având în vedere că declarația 207 este un formular destul de controversat, ANAF a ieșit la înaintare cu un comunicat referitor la Declarația 207: precizări ANAF și alte informații utile. Comunicatul cu privire la declarația 207 îl regăsiti aici.
Vă reamintim, că în data de 01 februarie 2017, pe pagina de facebook a ANAF-ului a avut loc o sesiune de asistență și îndrumare online în legătură cu depunerea declarației informative privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți – declarația 207. O serie de întrebări și răspunsuri le regăsiți aici.
Cine este obligat să depună declarația 207?
Plătitorii de venituri către nerezidenţi care au obligația calculării, reținerii impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului potrivit prevederilor Codului Fiscal titlul VI capitolul I – „Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți” sau convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state. (art. 224, alin. (1) și (2) din CF).
Pentru ce tip de venituri se depune declarația 207?
Declarația 207 se completează și se depune pentru următoarele categorii de venituri:
- venituri din dividende;
- venituri din dobânzi;
- venituri din redevențe;
- venituri din comisioane;
- venituri din activităţi sportive şi de divertisment;
- venituri reprezentând remuneraţii primite de persoane juridice străine care acţionează în calitate de administrator, fondator sau membru al consiliului de administraţie al unei persoane juridice române;
- venituri din servicii prestate de persoane nerezidente;
- venituri obţinute de persoane fizice nerezidente din premii acordate la concursuri organizate în România;
- venituri obținute la jocuri de noroc practicate în România de persoane nerezidente;
- venituri din lichidarea unei persoane juridice române, realizate de persoane nerezidente;
- venituri realizate din transferul masei patrimoniale fiduciare de la fiduciar la beneficiarul nerezident.
De asemenea, plătitorii de venituri trebuie să aibă în vedere la declarare și veniturile scutite de impozitul pe veniturile obținute din România, potrivit Codului Fiscal sau potrivit convenţiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state. Mai jos, enumerăm categoriile de venituri scutite:
- venituri din dobânzi;
- venituri obţinute din tranzacţiile cu instrumente financiare derivate utilizate pentru realizarea operaţiunilor de administrare a riscurilor asociate obligaţiilor de natura datoriei publice guvernamentale, venituri obţinute din tranzacţionarea titlurilor de stat şi a obligaţiunilor emise de catre unităţile administrativ/teritoriale şi venituri obţinute din tranzacţionarea valorilor mobiliare emise de către BNR;
- venituri din premii;
- venituri din dividende;
- venituri din redevențe;
- venituri din activități de consultanță;
- venituri realizate ca urmare a participării în alt stat la un joc de noroc, ale cărui fonduri de câştiguri provin şi din România.
Care este termenul de depunere al declarației 207?
Declarația 207 se va depune și completa anual, termenul de depunere fiind până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Astfel, pentru declarația anului 2016, termenul de depunere este marți, 28 februarie 2017.
Există posibilitatea depunerii unei declarații 207 rectificative?
Da, declarația 207 oferă posibilitatea depunerii unei declarații rectificative ori de câte ori plătitorul de venit constată erori în declarația depusă anterior. Plătitorul de venit va completa şi depune o declarație rectificativă, în condițiile art.105 și art.170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, situație în care se va înscrie „X” în căsuța prevăzută în acest scop.
PENTRU A DESCĂRCA declarația 207 versiune nouă PDF 10 februarie 2017 – CLICK AICI
Notă: pentru vizualizarea PDF-ului inteligent, fișierul trebuie descărcat. Vă recomandăm ca, la completarea declaraţiei să se verifice site-ul ANAF, în vederea utilizării ultimei versiuni a PDF-ului inteligent.
Sursă: Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală;
Legea 227/2015 privind Codul Fiscal;
OPANAF 3695/2016 – pentru aprobarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice.